Stručni posjet kulturnim ustanovama u gradu Bjelovaru

U sklopu projekta Ku-Ka Rača, novinarska skupina Osnovne škole Ivana viteza Trnskog otišla je 30. travnja 2024. godine u stručni posjet kulturnim ustanovama u grad Bjelovar. Cilj odlaska bilo je upoznavanje građe i materijala s područja Nove Rače koja se čuva u knjižnici, arhivu i muzeju.
Novinarska skupina je u pratnji školske knjižničarke Ines Vidović, učiteljice povijesti Irene Živoder i učitelja hrvatskoga jezika Ivana Gazde prvo posjetila Narodnu knjižnicu „Petar Preradović“ Bjelovar u kojoj nas je dočekala voditeljica Zavičajne zbirke gospođa Lucija Mikšić Barunić i predstavila zavičajnu zbirku, tzv. Bjelovarianu, s naglaskom na književni rad našeg Ivana viteza Trnskog. Učenicima je bilo jako zanimljivu držati u ruci i listati najstariju knjigu iz zbirke koja potječe čak iz 18. stoljeća. Nakon predavanja uslijedila je kratka okrjepa uz kavu, kapučino i sok.

Sljedeća stanica bila je Državni arhiv u Bjelovaru gdje nam je voditelj Odjela zaštite arhivskog i registraturnog gradiva gospodin Mladen Vezmarović objasnio kako arhiv funkcionira te koju građu posjeduje. Učenici su bili začuđeni veličinom arhiva, načinom pohrane brojnih dokumenata te građom koja se tamo nalazi. Također su sa zanimanjem listali matičnu knjigu Nove Rače i spomenicu školu i pronalazili svoja prezimena, a možda i neznane pretke.

Zadnja i ujedno po reakciji učenika najzanimljivija stanica bio je Gradski muzej u Bjelovaru. Ondje je novinare i njihovu pratnju kroz muzej proveo viši kustos gospodin Tomislav Matić koji je na zanimljiv i pomalo šaljiv način predstavio etnološku zbirku muzeja koja čuva predmete i opisuje način života seljačkog stanovništva iz okolice grada Bjelovara otprije stotinu i više godina. Zatim smo vidjeli postav koji prati razvoj grada Bjelovara kroz stoljeća. Izrazito zanimljiva i poučna zbirka, a poseban predmet je i stolica na kojoj je sjedio austrijski car Franjo Josip I. Zadnji dio izložbe je posvećen Domovinskom ratu i braniteljima s područja bjelovarskog kraja koji su poginuli na različitim bojištima Hrvatske. Za novinare je ovo bio izrazito poučan i zanimljiv dio jer su mogli naučiti o ne tako dalekoj prošlosti.

Nakon dugog hodanja i pozornog slušanja, pratnja i novinari su otišli na zasluženi ručak u Mcdonalds. Putem do škole učenici su prepričavali dojmove s kratke, ali sadržajno bogate terenske nastave.

Ivan gazda, učitelj HJ

Pročitajte još

MOJ ZAVIČAJ

MOJ ZAVIČAJ

Provedbi našeg projekta pridružili su se i učenici 3. razreda sa svojom učiteljicom Sabrinom Blažević Holubek koji su tijekom mjeseca svibnja učili o svom mjestu te o užem i širem zavičaju u kojem žive, nizinskom zavičaju. Naučili su puno novih i...

Završna promocija projekta Ku-Ka Rača

Završna promocija projekta Ku-Ka Rača održana je u srijedu, 12. lipnja 2024. godine pred članovima Učiteljskog vijeća Osnovne škole Ivana viteza Trnskog te ostalim uzvanicima koji su sudjelovali u provedbi projekta bilo kao partneri ili suradnici u...

Izložba Ku-Ka Rača

Promociju projekta Ku-Ka Rača za građanstvo započeli smo postavljanjem izložbe koji promovira projekt i prikazuje fotografije nastale na terenskoj nastavi i prikupljene materijale iz knjiga i stare građe. Izložba je postavljena 15. svibnja 2024. godine na Odjelu za...

Skip to content